Grebbelinie 1940

 

Dagexcursie naar de Grebbelinie


De hopeloze strijd op de Grebbeberg in de Meidagen van 1940 spreekt nog steeds tot de verbeelding. Minder bekend is de succesvolle verdediging van de Grebbelinie op andere plaatsen. Met deze dagtocht willen wij een overzicht geven van de opzet en verdediging van de Grebbelinie in de meidagen van 1940.


 Straatweg_Rhenen_mei_1940.png   grebbeberg_loopgraaf.jpg   Grebbeberg_ereveld.jpg


We verzamelen om 9 uur bij het bezoekerscentrum Grebbelinie in Fort aan de Buursteeg. Vandaar vertrekken we naar de Asschatterkeerkade bij Leusden. Hier is goed te zien wat het idee is achter de Grebbelinie en hoe deze in elkaar zit. Bij de Asschatterkeerkade is gevochten tussen de Duitse voorhoede en de Nederlandse verdedigers.


Toen een snelle doorbraak niet mogelijk bleek is de 227e Duitse Infanteriedivisie ingezet bij Scherpenzeel. Ook deze groot opgezette aanval liep op niets uit. We bezoeken de linie bij de post Lambalgen. 

Daarna bezoeken we kort de Engelaar, een voorpost waar de bezetting lang heeft stand gehouden tegen herhaalde Duitse aanvallen.

 

We komen weer even terug bij Fort aan de Buursteeg waar we de lunch kunnen gebruiken en een bezoek kunnen brengen aan het bezoekerscentrum.

 

Vervolgens gaan we naar de Grebbeberg, waar we o.a. een bezoek brengen aan de voorpostenlinie, frontlijn en de stoplijn (Roggeakker). We zien o.a. kazematten en loopgraven. We sluiten de dagtocht passend af met een bezoek aan het Ereveld. Vervolgens keren we weer terug naar Fort aan de Buursteeg waar we de dagtocht afsluiten.


"Dag Jip

Nog bedankt voor de prettige, ontspannen en leerzame tocht naar de Grebbelinie. Kijk uit naar de volgende trip."Grebbelinie_loopgraaf.jpg

 


   

Informatie

26 oktober 2022

€ 75,-, exclusief lunch

Vertrek vanaf Station Amersfoort CS en van der Valk Leusden

 

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant

(www.sto-garant.nl/downloads)

 

Boekingsformulier