Grebbeberg

Zijn er nog overblijfselen uit de tijd van de Duitse inval van mei 1940 te vinden…? het zal u misschien verbazen, maar de Grebbeberg is één van de best bewaarde slagvelden in Nederland. Kazematten, stukken loopgraaf…al dan niet gerestaureerd, het is er allemaal nog.  

0757070620121126.jpg Straatweg_Rhenen_mei_1940.png Grebbeberg_ereveld.jpg 

 

Een bezoek aan de Grebbeberg maakt direct voor iedereen duidelijk dat deze stellingen zelfs voor een modern leger in 1940 lastig te nemen waren mits goed verdedigd. Aan die grondige verdediging ontbrak het nogal. De Nederlandse regering had geweigerd de staat van beleg af te kondigen voor het gebied uit angst voor schadeclaims van de bevolking als bijvoorbeeld boomgaarden omgehakt zouden worden, of oogsten vernield. De verdedigingslinie was (hoe Nederlands) zo goedkoop mogelijk aangelegd, zodat communicatie loopgraven ontbraken en telefoonlijnen boven de grond, soms zelfs in bomen, hingen. En mocht het al moeilijk zijn voor Duitse spionnen om het gebied in te komen, vanuit het dierenpark bij Rhenen konden Duitse spionnen vanaf de uitkijktoren daar de hele verdediging vrijelijk in kaart brengen. Deze spionnen rapporteerden dat de stellingen hooguit 1 dag zouden standhouden…het werden er 3.

Als u een project over de Tweede Wereldoorlog doet op school, is een bezoek aan de Grebbenberg een mooie aanvulling. Wij bieden u een interessante dagreis aan vol bezienswaardigheden. Deze schoolreis is eventueel te combineren met een bezoek aan Ouwehands dierenpark.


Contactformulier